lauantai 19. syyskuuta 2015

Nome-B Hämeenlinna

Koepaikan maastot olivat komeat.

Meillä oli tänään ensimmäinen B-koestartti Elsan kanssa. Vajaat kaksi kuukautta sitten tilanne oli se, että emme olleet koko kesänä treenanneet riistalla. Elsa leikitteli linnuilla eikä tuonut vesiriistoja rantaviivaa pidemmälle. Treenattiin viime viikot riistoilla pari kertaa viikossa ja saatiin kuin saatiinkin homma pelaamaan niin hyvin, että uskalsimme kokeeseen.

Koe oli Hämeenlinnassa Vesajärvellä, eli vähän niinkuin kotikoe. Tuomarina Tobina Nyman. Starttasimme iltapäiväryhmän ensimmäisenä, numerolla 9.

Paniikkipisteellä odottamassa omaa vuoroa.


Koe alkoi kolmella ykkösmarkkeerauksella. Ensimmäinen tuli veneestä heitettynä viistosti vastarannalle syvälle kaislikkoon. Vene siirtyi heittopaikalta pois ennen kuin koiran sai lähettää. Elsalla pää pyöri ja se jäi tuijottamaan laukauksen kaiun suuntaan ja sitten liikkuvaa venettä. Mielestäni se ei nähnyt heittoa. Otin rauhassa lähetyksen ja varmistin vielä kädellä oikean suunnan kun Elsa ei naulinnut katsetta pudotuspaikkaan. Se lähti veteen mutta ei edennyt kuin muutaman metrin. Otin uudestaan sivulle ja lähetin. Taas sama juttu. Kolmas kerta sivulle, näytin kunnolla ja rauhassa kädellä suunnan ja lähetin "hae"-käskyllä. Elsa lähti hyvin liikkeelle ja ui vastarannalle kaislikon oikealle puolelle. Se lähti ensin rannalla väärään suuntaan, mutta kääntyi kuitenkin, ja meni lopulta ihan oikeaan paikkaan. Sydän hakkasi kun koira pääsi linnulle ja lähti tuomaan sitä. Palautus oli hyvä.

Ensimmäinen markkeeraus heitettiin veneestä vaaleaan kaislikkoon, lähetyspaikka oli kuvan ulkopuolella oikealla. Vene souti pois paikalta ennen kuin koiran sai lähettää.

Toinen markkeeraus tuli maalle. Elsa suoritti sen hyvin ja varis tuli nätisti käteen. Kolmannen markkeerauksen venemies heitti maalta vastarannan kaislikkoon. Taas piti odottaa, että heittäjä kävelee veneelle ennen lähetystä. Elsa syösyi veteen, ja lähti alkuun menemään kohti venettä ja toimitsijoita. Nousi maalle ja meni siitä suoraan linnulle. Palauttaessa lintu pääsi putoamaan varpaille, hätäilin itse enkä saanut koppia.

Hakumaasto oli haastavaa suopursua. Tuoksu oli omaankin nenään todella voimakas.

Markkeerausten jälkeen siirryttiin hakuun. Hakualue oli pääosin suopursujen peittämää ja jatkui toisen lammen rantaan asti. Elsan haku lähti vähän nihkeästi liikkeelle. Se löysi pian lähimmän riistan (fasaani), mutta ei sen jälkeen meinannut lähteä etsimään. Keksi kuitenkin lopulta mistä on kyse, ja hävisi kauas pusikkoon. Toi ensin lokin ja sen jälkeen variksen.

Sitten siirryttiin ohjaustehtävään. Ohjausriista oli lammen vastarannalla, matka veden yli ei ollut kovin pitkä. Lähetin ja Elsa kääntyi muutaman metrin päässä takaisin. Lähetin uudestaan ja sitten se eteni hyvin toiselle puolelle, nousi kaislikosta rannalle ja meni suoraan riistalle. Palautus oli nätti.

Lopuksi jatkettiin vielä hakua. Elsa ei ollut parhaimmillaan. Se ei selvästi halunnut jäädä suopursuihin, vaan meni aina alueen takareunaan ja kulki osin samoja polkuja. Tuli joitakin kertoja tyhjänä, mutta toi vielä yhden lokin. Aika pitkään tahkottiin ja lopulta, kun koira oli uimassa kohti ohjausriistan paikkaa, Tobina pyysi kutsumaan pois.

Suullisessa arvostelussa kehui, että koira paransi koetta markkeerauksissa hienosti. Samoin haussa tuntui alussa, ettei se lähde ollenkaan käyntiin, mutta paransi loppua kohti. Pientä tehottomuutta hakemisessa kuitenkin oli. Kehui, että tykkäsi todella paljon koirasta ja siitä, että se oli hyvin minulla hallinnassa. "Palkitaan hyvällä tuloksella mutta jäljelle en teitä päästä".Elsa teki mainion työn vaikka koetilanne oli sille outo. Itsekään en suuremmin jännittänyt koska tiesin mitä koira osaa.

Tuloksena ALO 2

HAKU: Lähtee määrätietoisesti hakuun, liikkuu laajalla alueella. Haun ensimmäinen osuus voisi olla tehokkaampaa. Palaa usein tyhjänä.

OHJATTAVUUS: Toisella lähetyksellä, hyvin ohjattavissa.

PAIKALLISTAMISKYKY: Selvittää kaikki kolme 1-markkeerausta, viimeisin niistä oikein hyvin. Maan hyvin. Ensimmäiselle lähetetään kolme kertaa, jolloin lopulta itsenäisesti päätyy riistalle mutkan kautta.

RIISTAN KÄSITTELY: Oma-aloitteiset talteenotot, hyvät palautukset. Muutamassa luovutuksessa toivomista.

MUUT OMINAISUUDET: Ui hyvin. Tarkkaavainen ammuttaessa.

YLEISVAIKUTELMA: Hyvin ohjaajan hallinnassa oleva koira, joka selvittää päivän tehtävät. Työskentelee mielellään vedessä. Tänään toivoisin hieman määrätietoisempaa hakua. Puutteita muutamissa luovutuksessa ja ensimmäisessä markkeerauksessa. Edellä mainitut asiat vaikuttavat palkintosijaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita :)