sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Nome-B ALO Terälahti


Eilisen ALO2-tuloksen jälkeen lähdin hyvillä mielin Kiharakerhon kokeeseen Niemi-Kapeen tilalle Terälahteen. Suurin jännitys ja samalla latautuminen oli jäänyt edellispäivälle ja huomasin juuri ennen koepaikalle saapumista, että jätin pillin kotiin! Onneksi Sanna pelasti pulasta ja lainasi omaansa.

Kokeessa starttasi 30 ALO-koiraa ja se rullasi kahden tuomarin, Tuija Hukkasen ja Jyry Tuomisen, pariarvosteluna. Meidän koko suorituksen arvosteli Jyry.

Koe alkoi melko pitkällä seuraamisella lammen rantaan. Tuli laukaus ja variksella heitettiin selkeä markkeeraus vastarannalle. Sen jälkeen koiran kanssa siirryttiin n. 10 metriä vasemmalle, jossa oli lähetyspaikka. Siirtymisen aikana markkeerauksen heittäjä otti variksen ylös ja veti sen  10 metrin päähän metsän reunaan. Koiran sai lähettää haluamallaan tavalla, tärkeintä oli saada riista mahdollisimman pian talteen. Jyry toivoi, että koiralle annetaan markkeerauksen putoamispaikalla "etsi"-käsky.

Elsa seurasi huonosti mutta pysyi hallinnassa. Se katsoi hyvin markkeerauksen ja lähti käskystä oikeaan suuntaan. Kierteli hetken niemen kärkeä, mutta sai pian jäljestä hajun ja meni suoraan varikselle. Toi nätisti käteen.


Ohjattu haku matalan vesialueen yli niemen kärkeen.

Toiselle tehtävälle siirryttiin taas melko pitkä matka vesirajaa eteenpäin. Tuli kakkosmarkkeeraus, jossa ensimmäinen heitto selkeäsi pensaan eteen maalle ja toinen pitkälle veteen kapeaan uomaan.

Elsa katsoi tarkasti molemmat pudotukset ja syöksyi veteen jälkimmäiselle. Haki sen hyvin, mutta palauttaessa nousi maalle. Pelkäsin sen törmäävän maalla olevaan lintuun, mutta meni onneksi siitä ohi ja palautti veden kautta.

Ajattelin lähettää Elsan todella rauhassa toiselle pudotukselle. Hieroin perusasentoa todella pitkään, sillä Elsa jumitti vahvasti toisen heiton/veden suuntaan eikä millään kääntynyt oikealle. Näytin kädellä, näytin toisen kerran kädellä, mutta Elsa vaan käänsi päätä pois ja tuijotti uomaan. Lopulta lähetin ja se lähti täysiä uimaan uomaa kohti. Veneen kohdalla komensin sen takaisinpäin (Jyry kyllä kielsi, mutta oli jo myöhäistä) koska suunta oli täysin väärä. Yritin lähettää vielä uudestaan kunnon käsimerkillä. Elsa lähti jyrkästi oikealle, eli ei taaskaan oikeaan suuntaan. Muistikuva pudotuksesta oli täysin kadonnut ja tehtävä jäi kesken.

Kakkosmarkkeeraus: ensimmäinen heitto veneen ja sillan väliin, toinen heitto avoveteen.

Kolmas tehtävä oli ohjaus veden yli suoraan vastarannalle. Jyry käski pitämään koiran hallinnassa, se ei saisi yhtään lähteä väärään suuntaan ja ajautua riistalle. Elsa lähti hyvin eteen mutta meni liikaa vasemmalle. Odotin, että se nousi maalle, puhalsin pilliin ja ohjasin oikealle. Elsa kuunteli pilliä ja lähti oikeaan suuntaan käsimerkistä. Sitten saikin jo hajun ja meni suoraan linnulle. Arpoi hetken uimaanmenokohtaa, mutta palautti lopulta nätisti käteen.

Vesiohjaus, jossa riista maalla vastarannalla.
Lopuksi siirryttiin toiseen paikkaan tekemään hakua. Koira oli kaikkien siirtymisten ajan irti, joten seuraamista tuli todella paljon. Yleisöä oli paljon, ja ihmisten läpi piti puikkelehtia, mutta onneksi Elsa pystyi vierellä.

Hakumaasto oli raskasta vetistä kaislikkoa. Pitkä ja kapea alue. Maalla oli kani ja veden puolella neljä lokkia. Elsa lähti vähän nihkeästi liikkeelle. Löysi ensin kanin ja toi sen hyvin. Lähetykset takkusivat. Välillä Elsa jäi pyörimään lähimaastoon ja kun vierestä suorituspaikasta kuului laukausia, se lähti menemään niitä kohti. Toisinaan se taas paineli aivan alueen takareunaan ja toikin sieltä kaksi lokkia. Viimeisellä lähtetyksellä meni aivan suoraan todella kauas. Sitten kuului kova laukaus ja Elsa lähti tulemaan tyhjänä takaisin, Jyryn mukaan tuli lujempaa luokse kuin lähti. Eli hän katkaisi homman siihen. Jos se vaan olisi tullut lokin kanssa....

Suullisessa arvostelussa kuulin, että olimme tuloksessa kiinni hakuun asti, mutta haku oli liian ailahtelevaa ja tehotonta, joten jäimme ilman palkintoa.

ALO 0

HAKU: Ohjatussa haussa koira saadaan nopeasti riistalle. Hakutehtävässä koira työskentelee ailahtelevasti , välillä hakee, välillä ei. Sen pitäisi olla määrätietoisempaa.

OHJATTAVUUS: Koira pysyy riittävästi hallinnassa ja riista saadaan haltuun.

PAIKALLISTAMISKYKY: Koira näkee hyvin molemmat heitot, mutta mielikuva ensin heitetystä hämärtyy ja lopulta unohtuu kokonaan.

RIISTAN KÄSITTELY: Kanin otossa koira epäröi hetken. Muuten riistan käsittely moitteeton.

YLEISVAIKUTELMA: Puutteet markkeeraustehtävässä ja haussa pudottavat koiran palkinnolta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita :)