sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Talvinome - yllätysten päivä

Jonotusta, jonotusta, jonotusta.

Eilen olimme Jämsässä Mäntän Talvinomessa. Aamu valkeni upean aurinkoisena ja lähdin todella hyvällä ja rennolla fiiliksellä matkaan. Luotin siihen, että koira osaa. Tiedostaen kuitenkin, että Elsan kanssa voi tapahtua mitä vaan. Joten mitä suotta jännittämään.

Oli ihanaa lähteä kotoa vasta yhdeksän aikaan, sillä starttasimme iltapäiväryhmässä. Juuri ennen Jämsää minulle iski kuitenkin kamala migreeni ja koepaikalle päästyäni olin niin kipeä, että meinasin oksentaa. Särkylääkkeitä ei tietenkään ollut mukana.

Keräsin kuitenkin itseni ja lähdin koiran kanssa starttipaikalle. Mennessä kerrottiin, että luokka on hyvässä vauhdissa ja starttaamaan pääsisi nopeasti jonottamalla. Mutta jonossapa olikin jo monta koiraa ja tuntui että suoritukset matelivat eteenpäin.

Yli tunnin jonottamisen jälkeen olo alkoi tuntua jo kuumeiselta. Olin aivan horkassa. Anelin kahdelta minua edellä olevalta ohjaalta, että voisin startata heitä ennen, jotta pääsisin mahdollisimman pian pois. Onneksi ymmärsivät ja päästivät meidät edelle.

Koe alkoi haulla. Hakualue oli melko jyrkässä rinteessä ja hyvin läheltä kuuluvat markkeerauslaukaukset toivat lisähaastetta. Elsa lähti kuitenkin hyvin hakuun ja löysi kaksi damia lyhyillä pistoilla. Laukaukset eivät häirinneet ja se palautti damit todella hyvin. Lähetin kolmannelle, Elsa laajensi hakua hyvin ja toi damin. Lähetin neljännelle ja sekin löytyi. Kolmeen minuuttiin ehdin lähettää vielä viidennenkin kerran. Elsa lähti laajentamaan alueen sivuun ja kun aika meni umpeen, kutsuin sen pois. Tuli heti kutsusta.

Tuomari ylisti suoritustamme ja kehui hyvää yhteistyötämme. Kertoi, että neljä damia oli kova suoritus, eikä siihen määrään ollut kuin muutama meidän lisäksemme yltänyt. Yleisöltäkin saimme spontaanit aploodit.

Markkeeraus/ohjaus-rastille jouduimme hetken odottamaan. Tehtävä alkoi ykkösmarkkeerauksella laukauksen kera. Elsa markkeerasi hyvin, palautuksessa vähän hidasteli. Toinen markkeeraus tuli selkeälle suoralle linjalle, ja sen jälkeen samaan linjaan tulisi ohjaus. Simppeli tehtävä siis. Elsa lähti kuitenkin hakemaan markkeerausta linjan sivusta ja joutui hetken etsimään damia. Palautus taas vähän kiemurrellen. Heti perään tehtiin linja. Elsa lähti etenemään oikeaan suuntaan, mutta kaartoi liian aikaisin jyrkästi vasemmalle. Kutsuin sen takaisin ja sain lähettää uudestaan. Toisella lähetyksellä eteni suoraan vähän pidemmälle, mutta sitten karkasi pitkälle oikealle. Ei kuunnellut lukuisia kutsuja ja hävisi näkyvistä. Jotenkin päätyi tullessaan kuitenkin takakautta linjadamille ja toi sen minulle.

Hyvä vire siis lopahti toisella rastilla ja olin aivan eri koiran kanssa suorittamassa. Linjan epäonnistumisessa oli toki huonoa tuuriakin mukana. Jos Elsa olisi mennyt polkua markkeeraukselle, olisi varmasti tehnyt linjankin. Nyt kaartoi juuri ennen damia sivuun. Harmittaa kuitenkin, sillä linjoja olen harjoitellut viime viikkoina paljon ja ne ovat menneet hyvin. Jälkikäteen jäin kuitenkin pohtimaan, että erottaako koira riittävän hyvin haku- ja linjakäskyn. Käytän käskyjä "etsi" ja "eteen" ja molemmissa näytän kädellä suuntaan.

Linjatehtävästä tuli siis nolla, ja se pudotti meidät 31. sijalle. Papereita en jäänyt enää odottamaan, mutta Tanja ystävällisesti kertoi arvostelumme:

1. Haku, 9p. Tehokkaasti haun aloittava koira, joka löytää kaksi damia nopeasti. Suorittaa tehokasta hakua loppuun asti löytäen damit helposti. 4/5 

2. Markkeeraus, 7p. Näkee molemmat heitot. 1. noudetaan helposti. 2. hieman työläämmin ylös. Palautukset saisivat olla hieman ripeämmät ja suoraviivaisemmat. 

3. Ohjaus, 0p. Lähtee 2. yrityksellä linjalle, mutta ajautuu kauas eikä ole ohjattavissa. Koira ajautuu damille. 

4. Työskentelyhalu ja tehokkuus sekä yhteistyö 8,5p. (9p/8p) Miellyttävällä tavalla hallittavissa oleva koira, jonka suoritushaussa on tasapainoa. / Koira saisi olla hieman paremmin kuulolla. Muuten hyvä yhteistyö.

Omasta olotilastani huolimatta olin tyytyväinen päivästä saatuun kokemukseen. Koetilanne ei Elsaa erityisesti rassannut ja vaikka se oli koko odotusajan mukana, olivat suoritukset oikein mallikkaita. Haku yllätti erittäin positiivisesti.

Ensi kuussa lähden reippain mielin joukkue-WT -kisaan. Toukokuun virallinen WT-koe on myös edelleen vakavasti harkinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita :)