sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kevät tulee. Ja paniikki.


Metsä alkaa olla on uskomattoman lumeton. Hieno keli treenata. Kävin tekemässä Elsalle laajahkon haun ja väliin otin kohtalaisen vaikeita muistilinjoja.

Haun täytin siten, että käveltiin Elsan kanssa hakualueen takarajaa ja jätin sen paikalleen istumaan siksi aikaa kun vein damit. Sitten käveltiin polkua ja peltoa pitkin kauempaa alueen ympäri. Hausta tuli siis tavallaan motivoitu, mutta lähetyspaikka oli Elsalle täysin vieras. Lähetyspaikalta ei myöskään johtanut jälkiä dameille.

Tein pellolle myös muutaman muistipaikan. Otettiin ensin haukuruudusta muutama dami. Sen jälkeen lähetin metsästä Elsan linjalle, damit olivat keskellä peltoa. Nämä sujuivat oikein hyvin. Sitten jatkettiin hakua. Vähän Elsan into tuntui haussa hiipuvan, mutta toi kuitenkin joka kerta damin tullessaan. Liikkuminen oli kuitenkin aika verkkaista ja välillä Elsa pysähtelikin mennessään. Kaikkiaan haetutin ruudusta 5/6. Viimeisen löysi kun käveltiin yhdessä keräämään merkit pois.

Loppuun tein vielä kokeeksi täysin sokkona linjan. Dami oli pellon ja metsän rajalla, pellon puolella, ja näkyi sieltä hyvin. Lähetin metsästä paikasta, jossa ei ollut minkäänlaista polkua tai uraa. Matka damille oli ehkä 20 metriä. Elsa lähti hyvin käskystä suoraan eteenpäin ja sitten saikin jo näköhavainnon damista. Nappiin meni siis.


En ole pitkään aikaan tehnyt näin laajaa hakua, mutta Elsa toimii hyvin samaan tapaan kuin viime kesänä. Haussa ei ole tehokkaimmillaan, mutta räväkämmät linjat sujuvat hyvin ja sen jälkeen Elsa on taas valmis toimintaan. Juoksu ei siis tuntuisi vaikuttavan työskentelyyn, vaikka kotioloissa likka onkin ollut aika rauhallinen.

Alkaa tuntua yhä vahvemmin siltä, että ehkä Elsankin kanssa WT-tyyppinen työskentely on luontevampaa kuin Nome, jossa itsenäinen, sitkeä työskentely on keskiössä. Luulen, että voisin joka tapauksessa aloitella ensi kesänä koekauden WT-puolelta ja katsoa miten se lähtee sujumaan. Ehkä joku nome-starttikin pitää käydä kokeilemassa, mutta damikoe tuntuu ainakin tällä hetkellä mieluisammalta vaihtoehdolta. Töitä sen eteen pitää toki vielä tehdä, sillä Elsan ohjattavuus on vielä aivan lapsenkengissä.

Kesää ennen pitäisi kuitenkin selvitä Mäntän talvinomesta, johon on enää kolme viikkoa aikaa. Voi paniikki!

"Kerro mitä saan tehdä."
Mummeli-mömmeli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita :)