torstai 2. lokakuuta 2014

Koko rahan edestä

Haun vesityöalueen esittely.

Olipas kerrassaan hyödyllinen nome-kurssi. Saimme oppia jälleen koko rahan edestä. Vaikka teoriatasolla ei ehkä mitään uutta tullutkaan, niin kaikki harjoituskerrat simuloivat erinomaisesti koetilannetta "seuraava" huudoillaan ja koirakohtaisilla suorituksilla. Ja mikä parasta, vain kahdella kerralla viidestä käytettiin dameja. Muuten käytettiin monipuolisesti riistaa.

Tänään toistettiin toisen kurssikerran aihe, eli haku. Olin tästä kovin mielissäni, sillä tuo edellinen hakukerta jäi meiltä väliin. Jarmo oli täyttänyt hakualueen valmiiksi. Toisella puolella oli vesirajassa neljä lokkia ja toiseen suuntaan maariistoina kaksi varista, kyyhky ja fasaani. Lisäksi mukana oli pupu jälkiharjoittelua varten.

Koirat otettiin yksitellen suorittamaan ja kutsuttiin lähetyspaikalle "seuraava" -huudolla. Itse seurautin Elsan lähetyspaikalle vapaana ja kättelin myös "tuomarin" pariin kertaan. Pääsin varmistelemaan, että Elsa pysyy perusasennossa höntyilemättä. Tätä pitäisi kyllä treenata useammin, sillä kun Elsa käy kierroksilla, peppu ei oikein tahdo pysyä maassa.Lähetin Elsan ensin vesihakuun. Se meni suoraan oikeaan paikkaan ja kävi ilmeisesti parillakin lokilla, mutta lähti sitten kaartamaan kaukaa maahakualueelle. Löysi sieltä variksen ja toi sen minulle. Lähetin uudestaan lokkien suuntaan, ja taas Elsa kävi selvästi lokit katsomassa mutta ei tuonut. Hetkeen ei tapahtunut mitään ja pyysin, että Jarmo menee lokkien lähelle seisomaan ja painostaa näin Elsaa palauttamaan. Jarmon läsnäolo auttoikin asiaa, ja Elsa toi kaksi lokkia. Molemmat tiputti kertaalleen viiteen metriin mutta kevyestä huomautuksesta toi ne sivulle ja piti niin kauas kunnes otin pois.

Maahakuun lähetettiin hieman eri paikasta, eli taas tuli pätkä seuraamista. Elsa lähti hyvin ja eteni pitkälle, suoraan alueen takareunassa olevalle fasaanille, joka näkyi rinteestä lähetyspaikalle. Haisteli fasaania hetken ja jatkoi sitten hakua toiseen suuntaan. Taas tuli tuttu varis vastaan ja sen palautti minulle. Toisella lähetyksellä löysi kyyhkyn ja hetken ihmettelyn jälkeen palautti sen kutsusta. Meidän vuoro loppui sillä kertaa siihen.

Koska Elsalla oli koko haun ajan hyvä nousujohteinen vire päällä, pyysin, että voisin vielä lähettää sen muiden suoritusten jälkeen hakuun. Halusin varmistaa, että se hakisi hylkäämänsä fasaanin, ihan joulukuun jahtiakin ajatellen. Elsa odottelikin hetken autossa ja oli sen jälkeen taas hyvässä vireessä jatkamaan töitä.

Lopulta ruutuun jäi yksi lokki ja yksi fasaani ja Jarmo meni niiden lähelle 5-10 metrin päähän seisomaan.  Elsa kiersi alueen takareunasta suoraan lokille ja otti sen kuulemma spontaanisti suuhun ja lähti palauttamaan. Lokki tuli käteen asti. Lähetin uudestaan ja Elsa löysi helposti myös fasaanin. Otti senkin heti itse suuhun ja palautti hyvin. Tein vielä lyhyen linjan fasaanin kanssa palautuksen perään ja todella spontaanisti nosti sen ylös. Elsa näytti siis jälleen parastaan: pienen alkuepäröinnin jälkeen homma alkoi toimia todella hyvin. Sain fasaanin ja yhden lokin mukaani, jotta voin treenata niillä vielä huomenna kotona. Tuskin sen jälkeen Elsa enää oudoksuu näitäkään lintulajeja.


Maahaun esittely.

Muut tekivät vielä kanijäljet, mutta minä jätin sen väliin kun saatiin niin hyvä onnistuminen haussa. Vastahan sitä taipparijälkeää ollaan hinkattu ja kotoa löytyy yksi treenipupukin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita :)