sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Jahdissa

Ensimmäisen koirani Monan heijastinliivi on edelleen käytössä. Se on erinomainen metsästyskäytössä

Syksy on jo kääntymässä talveksi mutta pääsimme vasta nyt Elsan kanssa käytännön töihin. Fasaanijahtiin. Tämä oli kolmas käytännön metsästystilanne Elsalle. Tietyllä tavalla oli helppo lähteä matkaan kun tiesin vähän mitä odottaa, vaikka paikka olikin vieras. Alla oli myös paljon koetreeniä ja kisatilanteita, joten koira oli huomattavasti paremmin näpeissä kun viime syksynä. Elsan emä Frida oli Katin kanssa lisäksi mukana ja tukena.

Frida-äiti ja Elsa-tytär.

Fasaanit olivat vapaana luonnossa ja koirakot ajoivat ne haluttuihin paikkoihin. Elsa oli alkuun hyökkimässä innolla lintujen perään vaikka kulkikin haastavassa maastossa pääosin nätisti metsästystaluttimessa, jossa minä saatoin pitää kädet vapaana. Ensimmäinen ajo oli pellolla, joten tilanne oli selvästi vähän jännittävä lintuineen ja laukauksineen. Kun koirat päästettiin hakuun, juoksenteli Elsa vähän nuoruuden innolla eikä itsenäisesti löytänyt yhtään lintua. Muutama kuitenkin löydettiin ja sain sen hakemaan lähietäisyydeltä. Nätisti otti linnut suuhun.

Matkalla seuraavalle ajolle.

Loput ajot tehtiinkin pääosin metsässä, josta emme oikeastaan nähneet tiputuksia. Elsa alkoi vähän rauhoittua ja lopulta pystyin pitämään sen irti kun etenimme ketjussa. Elsa teki muutaman aivan upean ylösajon. Kerran se ajoi ylös isomman parven aivan edestäni ja kun oli saanut linnut lentoon, kääntyi saman tien takaisin minun luokseni. Upeaa katsottavaa! Olin aivan varma, että se karkaisi täyttä kyytiä lintujen perään. Ylösajotyöskentely on selvästi tämän koiran DNA:ssa.

Elsa siis pysyi hyvin kontrollissa ja lähelläni, mutta sen varjopuolena oli haun tehottomuus. Se ei noutanut lopulta kuin muutaman linnun, eikä harmikseni nähnyt yhtään selvää markkeerausta. Hakuun ei käskystä irronnut oikeastaan ollenkaan vaan palasi kymmenestä metristä takaisin. Hieman oli siis vielä homman juju hukassa, mutta toivottavasti se hieman selkenee kun muutaman viikon päästä mennään samaan paikkaan uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita :)